TNPSC Study Materials Indian Polity English 1

  1. Who was the temporary chairman of the constituent assembly?

    1. Dr. Rajendra Prasad
    2. Dr. Ambedkar
    3. Dr. Sachchidananda Sinha
    4. . Pt. Jawaharlal Nehru

    Answer : Dr. Sachchidananda Sinha

  2. The members of Rajya sabha are elected for a period of

    1. three years
    2. four years
    3. five years
    4. six years

    Answer : six years

  3. The drafting of the constitution was completed on

    1. 26th December, 1949
    2. 26th January, 1950
    3. 26th November, 1949
    4. 30th November, 1949

    Answer : 26th November, 1949

  4. The President of India is

    1. the real ruler of India
    2. the constitutional head of the state
    3. the head of the state as well as Government
    4. the leader of the majority party, which forms the government

    Answer : the constitutional head of the state

  5. The Vice President of India is elected by

    1. The Rajya sabha
    2. Rajya sabha and Lok sabha
    3. Rajya sabha, Lok sabha and State legislatures
    4. The elected members of Lok sabha and Rajya sabha

    Answer : Rajya sabha and Lok sabha

  6. The executive in India is based on

    1. the American pattern
    2. the British pattern
    3. the Canadian pattern
    4. the Russian pattern

    Answer : the American pattern

  7. The President can vacate his office by addressing his resignation to

    1. The Vice President of India
    2. The Speaker of Lok sabha
    3. The Prime Minister
    4. The Chief of India

    Answer : The Vice President of India

  8. Constitutionally the members of the council of minister hold  office

    1. during the pleasure of the President
    2. during the pleasure of the Speaker
    3. during the pleasure of the Parliament
    4. during the pleasure of the Prime Minister

    Answer : during the pleasure of the President

  9. The Council of Ministers is collectively responsible to the

    1. President
    2. Prime Minister
    3. Lok sabha
    4. Rajya sabha

    Answer : Lok sabha

  10. The High court of a state consists of Chief Justice and such other judges as may be determined by the

    1. Chief Justice of the High court
    2. Legislature of the state
    3. Parliament
    4. President

    Answer : President

  11. The fundamental rights can be suspended by the

    1. Governor
    2. President
    3. LawMinister
    4. . Prime Minister

    Answer : President

  12. The Supreme court has been given advisory powers under

    1. article 243
    2. article 43
    3. article 142
    4. article 143

    Answer : article 143

  13. The frames of the Indian constitution borrowed  the concept the concept of fundamental rights from the

    1. Constitution of USA
    2. Constitution of Soviet Russia
    3. Irish constitution
    4. Constitution of Canada

    Answer : Constitution of USA

  14. The constitution of India was adopted by the

    1. Constituent Assembly
    2. First Parliament
    3. Lok sabha
    4. Drafting Committee

    Answer : Constituent Assembly

  15. The directive principles of state policy have been included in

    1. Part Iv of the constitution
    2. Part V of the constitution
    3. Part VI of the constitution
    4. Part III of the constitution

    Answer : Part Iv of the constitution

  16. Who was the permanent Chairman of the Constituent Assembly?

    1. Dr. Rajendra Prasad
    2. Dr. Ambedkar
    3. Pt. Jawaharlal Nehru
    4. C.R.Raja Gopalachari

    Answer : Dr. Rajendra Prasad

  17. The chairman of the Indian planning commission is

    1. The Planning Minister
    2. The Deputy Prime Minister
    3. The Prime Minister
    4. The Finance Minister

    Answer : The Prime Minister

  18. The Constituent Assembly was set up in the year

    1. 1946
    2. 1947
    3. 1948
    4. 1949

    Answer : 1946

  19. How many items the concurrent list comprises in the Indian constitution?

    1. 96 items
    2. 66 items
    3. 47 items
    4. 99 items

    Answer : 47 items

  20. How many members were included in the Drafting committee?

    1. Seven members
    2. Nine Members
    3. Eleven members
    4. Sixteen members

    Answer : Seven members


Ask your questions in eHowToNow Forum

Post your technical, non-technical doubts, questions in our site. Get answer as soon as possible, meanwhile you can help others by answering, unanswered questions.
To Ask new Question : Ask Question
Check our existing discussions : Questions & Answers

  1. TNPSC Study Materials History Tamil 19
  2. TNPSC Study Materials Indian Polity Tamil 42
  3. TNPSC Study Materials Geography Tamil 46
  4. TNPSC Study Materials History Tamil 6
  5. TNPSC Study Materials History English 2
  6. TNPSC Assistant Surgeon Dental 2010 Question PDF
  7. TNPSC Study Materials History English 19
  8. TNPSC Study Materials History Tamil 37
  9. TNPSC Drugs Inspector 2009 Question PDF
  10. TNPSC Assistant Public Prosecutor Gr.II Exam LAW PAPER-III 2011 Question PDF
  11. TNPSC Study Materials History English 49
  12. TNPSC Study Materials General English 1
  13. TNPSC Study Materials History Tamil 33
  14. TNPSC Study Materials Geography English 11
  15. TNPSC Study Materials Geography Tamil 33

Be the first to comment

Leave a Reply